کیسه هوا یا این که ایربگ، بالشتی اضطراری میباشد که هنگام تصادف پراز باد گردیده و مانند محافظ در میان سرنشین و خودرو قرار می گیرد.
کیسههای هوا پس از کمربندهای ایمنی، دومین وسیلهای بودند که جهت ارتقای ایمنی خودروها گزینه استعمال قرار گرفتند. سالها به درازا کشید تا استانداردهای جهانی و کارشناسان در نقش مثبت کمربند ایمنی برای محافظت سرنشینان از جراحتهای بیشتر به تفاهم برسند و استعمال از آن را برای سرنشینان و راننده تبدیل به ضابطه نمایند. بعد از آن وهله به کیسههای هوا رسید. تا سالها بعداز خلاقیت این سیستم و نصب آن بر روی خودروها، کارشناسان در نقش مثبت صد در صدیشان در حفاظت ایمنی راننده و سرنشینان شک داشتند. ولی در سال ۱۹۹۸ سازمان ایمنی جادهای ایالات متحده به کارگیری از کیسه هوا را برای راننده و سرنشین جلو در تک تک خودروها الزامی کرد. براساس داده های عددی جهانی استعمال از ایربگ در خودروها ترازو مرگ و میر ناشی از تصادفات را تا ۶۳ درصد کاهش میدهد.
کاربرد کیسه هوا
معمولا هنگام تصادفات جادهای، چه مجال واکنش دو خودرو و چه مواقع واکنش با بازدارنده، خودرو تختگاز و نسبتاً آنی متوقف می شود. ولی سرنشینان که ذیل اثر نیروی ضربه وارده از واکنش به خودرو قرار می گیرند، به جلو پرتاب می گردند. درصورت به کارگیری کمربند ایمنی بوسیله آنان، احتمال زخم نسبتاً به پیشانی، زنخدان و گردنشان محصور میگردد. این زخم معمولا ناشی از عکس العمل سرنشین با جلو داشبورد و راننده با دستور میباشد. دراین مواقع، کیسه هوا عملکرد خویش را به فیس می کشد و گشوده شدن به موقع، شدت ضربه را متوجه نصیبهای تن که مقاومت بیشتری دارا هستند مینماید و فشار وارده بر گردن و پیشانی را که از آلرژی بیشتری برخوردارند کاهش میدهد. ولی این صرفا، تلاش معمولیترین نوع ایربگها که برای راننده و سرنشین جلویی تعبیه میگردد میباشد. ایربگهای متنوعی که امروزه در برخی خودروهای مجهزخیس و بهروزخیس وجود دارااست، تنش، فشار و در واقع نیروی ناشی از تصادفهای دیگر را نیز تا حد متعددی دفع کرده و بازدارنده از جراحت شدید سرنشین و راننده میشوند. مانند تصادفاتی که در آنان ضربه به گوشههای خودرو وارد می گردد.
براین اساس ایربگها در گونه های تصادفات تحت عنوان حفاظی امن در میان سرنشین و راننده و قطعات مشقت بار خودرو مانند شیشهها، امر، داشبورد و غیره قرار میگیرند و در عین اکنون حرکات غیر ارادی و سوا در دست گرفتن تن آنها را که ناشی از ضربه تصادف میباشد کاهش داده و محصور مینماید.