اکثر زمان ها اشخاص تصور مینمایند که گونه های گیربکس صرفا در دو تیم گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی خلاصه میگردد.
در واقع اکثر زمان ها عموم داده ها پاره ای درباره مجموعهبندی گیربکسها داراهستند و فقط تفاوت را دراین خلاصه مینمایند که در گیربکسهای دستی، تغییر و تحول دنده بوسیله راننده جاری ساختن می گردد و این شغل در گیربکس اتوماتیک، فارغ از دخالت راننده و به طور اتومات میباشد. با این وجود، سه تیم گوناگون برای اشکال گیربکس وجود داراست که در هر دسته نیز گروهبندیهای خردتری قرار میگیرد. سه دسته تبارک اشکال گیربکس به تفصیل ذیل می باشند که به دنبال به صورت کامل درباره هرکدام از آن ها سخن می کنیم:
گیربکسهای دستی
گیربکسهای اتومات یا این که اتوماتیک
گیربکسهای نصفه اتومات
۱. گیربکسهای دستی
در گونه های گیربکس دستی بایستی کلاچ با موتور سرگرم خواهد شد کهاین فعالیت از روش فشار راننده به پدال کلاچ جاری ساختن می شود. همینطور ردوبدل دنده به طور دستی میباشد و راننده این فعالیت را از روش گروه دنده جاری ساختن میدهد. دراین سیستم، در اختیار گرفتن خودرو کاملا بر ذمه خویش راننده میباشد و گیربکسهای دستی به دو دسته متفاوت تقسیم میشوند:
گیربکسهای ترتیبی (غیر سنکرونیزه)
این گیربکس دستی، سیستمی منسوخ گردیدهاست که امروزه دیگر در خودروها استعمال نمیشود. درین سیستم، ردوبدل دنده به ترتیب و پشت سرهم اعمال میشد و برای مثال قابلیت تغییر و تحول دنده از ۱ به ۳ وجود نداشت.
گیربکسهای غیر ترتیبی (سنکرونیزه)
امروزه سیستم آیتم به کار گیری در خودروهایی با گیربکس دستی، از نوع غیر ترتیبی میباشد که در آنان به عنوان مثال میقدرت گروه دنده را از ۱ به ۳ تغییرو تحول بخشید. باکس دندههای غیر ترتیبی، رانندگی و ارتقا و کاهش سرعت را سهلخیس کردهاند.